Które opony wybrać - proszę o krótkie opinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coobin
    Ambiente
    • 2009
    • 181

Od dwóch tygpdni jestem posiadaczem Octavii i dlatego jestem tutaj. Pozdrawiam wszystkich.
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witajcie, wyselekcjonowałem nw. pozycje oponiarskie, proszę jednak o Wasze krótkie opinie nt. nw. pozycji z uwzględnieniem :

1. GOODYEAR Opona 195/65R15 EXCELLENCE
    2. GOODYEAR Opona 195/65R15 DURAGRIP
    3. MICHELIN Opona 195/65R15 ENERGY E3A
    4. BRIDGESTONE Opona 195/60R15 TURANZA ER 300
    5. CONTINENTAL Opona 195/65R15 ContiPremiumContact2

Proszę o Wasze spostrzeżenia jeśli chodzi o ww. pozycje, ja szczerze mówiąc jestem za (2), a w międzyczasie zaczynam szperać po necie o co tych oponach piszą w prasie "fachowej".
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Tą oponę założyłem teraz w rozmiarze 205/55R16 - moje spostrzeżenia to dobre tłumienie nierówności, hałas jest zależny od rodzaju nawierzchni ale na dobrym poziomie.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Zamieszczone przez AdamB
        ]
        Tą oponę założyłem teraz w rozmiarze 205/55R16 - moje spostrzeżenia to dobre tłumienie nierówności, hałas jest zależny od rodzaju nawierzchni ale na dobrym poziomie.
        Tak to nie możesz porównywać, chyba że jesteś pewny że mają identyczną budowę.
        Dla przykładu na zimę brałem do firmy GY UG7+ w rozmiarze 195/65/15 i dla siebie GY UG7+ 205/55/16 niby ta sama opona, ale tak naprawdę to tylko wzór bieżnika jest taki sam, bo opony to dwie różne klasy ( różna budowa, inna fabryka/kraj, całkiem inne właściwości jezdne ), praktycznie nieporównywalne...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
          Zamieszczone przez AdamB
          ]
          Tak to nie możesz porównywać, chyba że jesteś pewny że mają identyczną budowę.
          Dla przykładu na zimę brałem do firmy GY UG7+ w rozmiarze 195/65/15 i dla siebie GY UG7+ 205/55/16 niby ta sama opona, ale tak naprawdę to tylko wzór bieżnika jest taki sam, bo opony to dwie różne klasy ( różna budowa, inna fabryka/kraj, całkiem inne właściwości jezdne ), praktycznie nieporównywalne...
          Dlatego napisałem rozmiar.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• wojtisek1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 429

Bridgestone!!
            NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
            Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
            Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
            171 KM ; 402 Nm obr/min
            Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez macherstudio
              4. BRIDGESTONE Opona 195/60R15 TURANZA ER 300
              jeździłem na obu, ale w innym rozmiarze (205...)
              w każdym razie obie godne polecenia, z tym, że TURANZA głośniejsza a z czasem robi się bardzo głośna.
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• macherstudio
                RS
                S_OCP Member
                • 2008
                • 2378
                • Mitshibishi
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Na bazie opinii naszych forumowiczów wybrałem:

GOODYEAR Opona 195/65R15 DURAGRIP

Literatura jednak internetowa, odwiodła mnie od tego typu. Stwierdziłem, że pojadę do i skonsultuję również z nim moją decyzję - oponiarz "znajomy". Wszystkie gumki mi wycenił dokładnie z indeksami jak chciałem, albowiem dwa komplety będę potrzebował i stwierdził stwierdził, że tylko:

MICHELIN Opona 195/65R15 ENERGY E3A

Z uwagi na fakt, iż jestem z typu niedowiarków, konsultacja ponowna w innym zakładzie, gdzie również wszystkie pozycje mają od ręki i polecają znowu, ale ...

MICHELIN Opona 195/65R15 ENERGY SAVER (nowy typ bieżnika)

Ponoć lepiej odprowadzająca wodę, cichsza i mniejsze opory toczenia. Jak się człowiek nie zna to cały kit łyknie. Cenowo również wynikałoby że to coś innego. Kieruję kroki do serwisu oponiarskiego internetowego i co i E3A wychodzi drożej - a ponoć starsza i gorsza, niż Saver, który ponoć lepszy.

Teraz czytam testy ADAC i zdecydowania wygrywa z konkurentami ww.

BRIDGESTONE Opona 195/60R15 TURANZA ER 300

Miał człowiek Matiza to na debitach się śmigało i mina ucieszona była, i co ja mam wybrać ?

PRIORYTET:
                - dobra na deszcz
                - nie "eco" ale raczej takie które nie zwiększą znacząco zużycia PB
                - w miarę trwała

Tak wiem takie rzeczy tylko w Erze
                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• b-bar01
                  Elegance
                  • 2007
                  • 985
                  • Octavia I (1U2)
                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

to już kolejny post dot. opon na lato.
                  dwa lata temu też miałem podobny dylemat.
                  wybrałem Yokohama A.drive, dobre na deszcz i ciche.
                  jak będę zmieniał to też na Yokohama, ale teraz wybiorę C.drive lub AVS V-550.
                  Te ostatnie miałem na samym początku, jeszcze lepsze tylko drogie.
                  pzdr.
                  *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Janinho
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 390
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

wczoraj wrzuciłem ten link w innym wątku

powinno rozwiać wątpliwości:
                    "Zwycięzcami zostały cztery produkty: Pirelli P 6, Bridgestone Turanza ER 300, Vredestein Sportrac 3 i Dunlop SP Sport Fastresponse."

więc bierz Bridgestone Turanza ER 300

pzdr
                    >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• jaro4444
                      Rider
                      • 2006
                      • 508

Zamieszczone przez macherstudio
                      Mam takie ale w rozmiarze 205/55/16 91V FR - opona doskonała!!! Cicha, wyśmienicie trzyma na mokrej i suchej nawierzchni, bardzo dobrze zbiera drobne nierówności (coś jak stare Michałki). Polecam!!!

Teraz jestem na etapie wyboru letnich 195/60R15 do ojca Passata B4 (powinno być 205/50r15 lub 195/55R15 ale biorę wyższe minimalnie) - cieszcie się, że w Octavi jest indeks wysokości 65. Wybór tych na 60 jest znacznie mniejszy i ceny wyższe. :zastrzelic

Jak na tą chwilę wytypowałem z klasy ekonomicznej Klebera Dynaxer HP2, ze średniej półki cenowej Dunlopa SP Sport Fastresponse, Bridgestona ER300 lub Continentala CPC2.

Dlaczego te a nie inne?
                      Klebera mogę mieć w cenie ok 190 zł/szt przy 195/60R15 88H. To jego podstawowa zaleta. Poza tym mało się ściera, dość dobrze odrowadza wodę i ne ząbkuje. Taka uczciwa opona ekonomicznej klasy dla starszego Pana. W dodatku porodukowana w jednej z nowocześniejszych fabryk w Europie - czyli w Polsce w Dębicy (a nasze gumy robią na Słoweni) :szeroki_usmiech

W podobnej klasie cenowej są Fuldy, Goodyear'y Exellence i Hydragrip i Uniroyale 550 - Fuldy halasują, GY Exellence cholernie się ząbkują a Hydragrip ryczą jak większość opon kierunkowych. Poza tym momentalnie ząbkują. :|
                      Naprawdę super oponą jest właśnie Uniroyal 550 - mimo, że kierunkowa to cicha. Jednak bieżnik z niego leci w oczach (opinia znajomego który ma taką gumę w Avensis i Corolli) i przy upałach wóz pływa jak na zimówkach. Za to w deszczu pierwsza klasa. Tylko nie kupie ojcu kompletu gum, który zniknie po 35-40 kkm - nie stać go na takie zabawy.

Więc co nam pozostaje? Albo pogodzić się z życiem i kupic ekonomicznie (Kleber, Firestone TZ200) albo od razu wskoczyć w wyższą-średnią półkę.

Brige ER300 mają tak naprawdę jedną wadę - są dość głośne do połowy bieżnika, od połowy ryczą. Jednak za to trzymaja się jak wściekłe. :diabelski_usmiech
                      Conti CPC2 - chyba najbardziej wywazona opona i warta swojej ceny. Zaprojektowana do szybkich limuzyn i zachowuje się cicho i z klasą. Choc miękka i dość szybko się ściera. Ale coś za coś - cisza, komfort i trzymanie w zamian za nie najwyższy przebieg.
                      Dunlop SP Sport Fastresponse jeśli zachował cechy SP1 + lepsze trzymanie i trwałość to powinna być równie dobra opona jak Conti. Lubię Dunlopy i cenię ja na równi z Conti a o klasę bardziej jak GY.

Teraz jedna uwaga poczyniona przez znajomego wulkanizatora (facet naprawdę z pojęciem a nie cieć jak większość sezonowych Panów Mietków). Kiedy zapytałem go jaką opone by on wybrał do swojego wozu - odpowiedział krótko:
                      "Nic z napisem "sport". Bierz tylko opony do szybkich i mocnych wozów ale do limuzyn a nie sportowe"
                      - Dlaczego?
                      "Inna konstrukcja kordu, inne mieszanki, inny komfort jazdy, może i minimalnie gorsza kierowalność ale za to nieporównywalnie lepsze tłumienie nierówności, najcześciej większa nośność"

Może i facet ma racje...
                      Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• wojtisek1
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 429

macherstudio, jak często jeździsz na granicy przyczepności, jak często wprowadzasz pojazd w mniej lub bardziej kontrolowany poślizg, jak często wykorzystujesz chociaż 90 % możliwości zawieszenia, jakie roczne przebiegi ??
                        Silnik nie masz za szybki , więc nie ma co przesadzać z indeksem prędkości.
                        Jak odpowiesz sobie na powyższe pytania bedziesz wiedział czy kupować topowe i najlepsze czy wystarczy średnia półka.
                        Przede wszystkim patrz na bieżnik i kiedy zużyje się w 40% żeby zostało jak najwięcej nacięć.
                        Niektóre opony jak są nowe są super , a po zużyciu 30-40 % bieżnika tracą 70 % swoich właściwości. Trzeba patrzeć na 2-gi , 3-ci sezon jeżdzenia, chyba , że masz takie przeloty , że opony kupujesz na jeden sezon.
                        Ja przejeżdżam ok 35 kkm rocznie , z czego około 20 kkm na letnich i zawsze mam opony letnie na 3 sezony, teraz Bridgestone ER 30 w Vectra C 1. 9 CDTI i jestem z nich zadowolony - nie ząbkują , mają wytrzymałe boki, dobre na mokrym, b. dobre na suchym, ciche i nie kierunkowe co pozwala na większe możliwości w przemieszczaniu opon na osiach itp itd..... sie rozpisałem , a mógłbym o oponach jeszcze duuuużo
                        171 KM ; 402 Nm obr/min

Komentarz

• wojtass
                          Rider
                          • 2007
                          • 473

macherstudio
                          parę postów temu ktoś taki temat zapodał. Powtórzę jeszcze raz Jeżdzę na oponkach Continental ( mam zimówki i letnie ) i są BOMBA !!!!!!! mogę je z czystym sumieniem polecić ! :lol:

Komentarz

• Porter
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 144

energy miałem poprzednio w tym rozmiarze (teraz alu 16''). nie jest to opona "super-deszczowa", ale za to trwała i cicha. wydaje mi się, że generalnie w tej kategorii cenowej michelin nie ma opon do mniej lub bardziej agresywnej jazdy, ani do "porządnej" jazdy w deszczu (teraz mam hp primacy i po er300 oraz f1 musiałem znacząco zmienić styl jazdy), ale zapewnia dobry komfort i przynajmniej 60kkm.
                            bierz michelina i nie wyobrażaj sobie, że jesteś w ferrari...
                            Every man dies. Not every man really lives.
                            1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez jaro4444
                              Klebera Dynaxer HP2
                              te są naprawdę niezłe, jedyna wada to brak rantu ochronnego - istotne jak ktoś jeździ na alu :idea:

Może i facet ma racje...
                              myślę, że jak najbardziej ma
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Buba
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 160
                                • Nissan

Zamieszczone przez szkoda
                                Klebera Dynaxer HP2
                                te są naprawdę niezłe, jedyna wada to brak rantu ochronnego - istotne jak ktoś jeździ na alu :idea:

Może i facet ma racje...
                                myślę, że jak najbardziej ma
                                ...a może Fulda Exelero, ale w rozmiarze 205/50 lub 55...
                                niezbyt drogie, a i rant ochronny mają...?
                                ~~ pozdrawiam ~~
                                JaceK
                                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
                                Black eleganzze in combi
                                President Johnny II ASC+ President MaryLand...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Komentarz

• Piter
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 93

Klebera Dynaxer HP2
                                  szkoda (albo ktoś kto wie ), a jakie oponki mają rant? Jak to sprawdzić? Czy jest jakaś wyszukiwarka opon z rantem?

Pytam, bo akurat mam alu, szukam czegoś i te Klebery mi pasują cenowo, a tu zonk!

123KM/264Nm by VW... 133KM/323Nm by VTech. :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez Piter
                                    Klebera Dynaxer HP2
                                    szkoda (albo ktoś kto wie ), a jakie oponki mają rant? Jak to sprawdzić? Czy jest jakaś wyszukiwarka opon z rantem?

Pytam, bo akurat mam alu, szukam czegoś i te Klebery mi pasują cenowo, a tu zonk!
                                    opony z rantem mają zdaję się oznaczenie FR.

oprócz jakiejś tam ochrony jaką rzeczywiście dają, to wyglądają też dużo lepiej :idea:
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• macherstudio
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 2378
                                      • Mitshibishi
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No i wybrałem : MICHELIN Opona 195/65R15 ENERGY Saver

Dziękuję wszystkim za obiektywne komentarze i opinie.
                                      www.prostetorodo.pl

Komentarz

• wojtisek1
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 429

współczuję ......i gratuluję
                                        171 KM ; 402 Nm obr/min

Komentarz

• jaro4444
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 508

Ja dokonałem też dziś wyboru.
                                          Zamówiłem dla odmiany Dunlopy SP Sport FastResponse 195/60/15 88H cena 225 zł/szt :diabelski_usmiech

No cóż niech ojczulek pojeżdzi na trochę lepszych gumach jak założył a ja stracę dwie flaszki dokładając mu parę zł :lol:

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

"Nic z napisem "sport". Bierz tylko opony do szybkich i mocnych wozów ale do limuzyn a nie sportowe"

[ Dodano: Sro 12 Mar, 08 18:30 ]
                                            nie posłuchałes pana
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• jaro4444
                                              Rider
                                              • 2006
                                              • 508

Te są wyjątkowo miekkie jak na "sporty" :szeroki_usmiech

Lubię Dunlopy, bo są przeważnie ciche, ładnie zbierają dziury i są dobre w deszczu.

Poza tym ten model to taki "sport" ja ja baletnica :szeroki_usmiech Dunlop wszystkim oponom klasy High Performace dodaje w nazwie "sport" - taka maniera marketingowa, a tak naprawdę to opona komfortowa wyższej klasy.
                                              Np:
                                              "SP Sport 3000/3000A - Wyrafinowany efekt Opona o doskonałych właściwościach i wyrafinowanym charakterze dla samochodów luksusowych. Opona SP Sport 3000 opracowana dla samochodu rodzinnego stanowi najwyższe osiągnięcie wzornictwa niekierunkowego opon"

Sportowe bez przymróżenia oka są:

A jakby co to ojciec się "usportowi" :diabelski_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

Znalazłem właśnie coś takiego i chcę zamówić: http://www.motostrada.pl/opony/47455...XCELLENCE.html
                                                Cena jakaś niska, ale płatność dopiero przy odbiorze. I czy wszystkim te opony ząbkują? Mam teraz NCT-5 i one poprostu zużyły się równomiernie do około 4mm...
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• wojtisek1
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 429

moja ocena jest taka:
                                                  słabą stroną tych opon jest skręcanie i nie ma tu różnicy czy jedziemy posuchym czy mokrym asfalcie. Te opony poprostu nie są mistrzami krętych dróg. Samochód zdecydowanie za szybko traci kontakt z czarnym i już mamy podsterowność, a przy odjęciu gazu na zakręcie pojawia się duża nadsterowność. Hamowanie , ruszanie , jazda po mokrym O.K. byle na prostych, a jeśli chcecie używać przyjemności z jazdy na zakrętach i pokonywać je dynamicznie....to sie nie da na tych gumkach. Może lepsze będą contex i przyjemność wieksza .Radzę zwolnić przed skręcaniem. Opony mają juz wytarty trochę bieżnik, ale 6,5 milimetrów jeszcze zostało,co będzie jak zostanie 4 mm...??? Już się boję....
                                                  nie nadają się te oponki dla nikogo kto choć trochę ma w sobie chęci do ogólnie pojętego " porajdowania"
                                                  A do tego ząbkują, ale nie jakoś straszliwie , ale słychać
                                                  171 KM ; 402 Nm obr/min

Komentarz

Pracuję...